TRANSLATE THIS PAGE

sâmbătă, 2 octombrie 2010

Noi jucarii numite Netbooks

In ziua de azi vrem cu totii sa avem in buzunare device-uri pe care sa ne putem baza si care sa ne faca viata mai usoara. In general acestea se numesc smartphone-uri, folosind sisteme de operare precum Apple Iphone, Winodws Mobile sau Google Android.
 robotelul din imagine zambeste concurentei...de ce oare :D

Ultimul a luat amploare din ce in ce mai mult tocmai datorita faptului ca sistemul este open source ceea ce inseamna ca orice cunoscator al limbajelor de programare poate face o aplicatie, de cele mai multe ori fiind gratuita.
Dar ce se intampla atunci cand vrei mai mult, dar nici prea mult, adica vrei ceva intre smartphone si notebook, ei bine cauti un netbook.
Netbook-urile devin mai puternice. Daca acum 2-3 ani aveau procesoare cuprinse intre 600-1500 MHz, memorii RAM de maxim 1 GB respectiv HDD de maxim 160 GB, in momentul scrierii articolului gasesti pe rafturile magazinelor de electronice netbook-uri cu procesoare situate undeva la 1800 MHz, 2 GB de RAM si 250 GB HDD sau in unele modele 64 GB SSD (Solid State Disk - discuri solide mult mai durabile la impacturi).
Display-urile sunt intre 8-10 inch (consider ca de la 10" intra la categoria mininotebook) de tip TFT cu iluminare din spate sau laterala pe LED si cred ca vom vedea in scurt timp si display-uri de tip OLED sau SUPER AMOLED. Atentie: cele de tip LED au doar iluminare de tip LED,  NU panoul este alcatuit din LED-uri. Fabricantii de televizoare ( f.n.) care spun in reclame " LED TV" sau genul, se refera la iluminare cu LED-uri in locul iluminarii cu NEON, asa ca nu va lasati pacaliti de reclame ;)
Recomand  un procesor de 1,8 GHz si 2 GB RAM avand chipset bazat pe NVIDIA TEGRA sau ION pentru vizionarea clipurilor de pe Youtube in HD si eventual pentru a juca un joculet cat de cat decent. Netbook-urile ce nu au unul din aceste chipset-uri grafice nu vor putea reda clipuri sau filme in HD respectiv Full HD (la Full HD nu vad rostul pe un display de 10" doar daca il conectati la LCD TV).
Factorul de forma este insa mai decisiv se pare, deoarece poate fi in diverse culori sau design-uri.Toate netbook-urile vin preinstalate cu Windows XP iar cele din generatie noua vin cu Windows 7. Recomand Windows 7 deoarece au unele facilitati speciale, practic facandu-le net superioare decat avand XP la bord. 

Un model de la Sony foarte compact si vesel in culori este Vaio Seria P

 


Acum, fiindca tot vorbeam de robotelul nostru Android la inceput, se pare ca vrea sa intre dar sa si domine piata netbook-urilor. Cum? Simplu. Prin modul simplu de operare de care da dovada in lumea smartphone-urilor, eventual prin touchpanel aplicat display-ului, dar si prin oferta larga de software ce este disponibila prin Android Market, cele mai multe fiind gratuite si chiar utile.


 
In concluzie, ce puteti face cu un mininotebook? Internet si mesagerie, office, filme, muzica, joculete iar in unele cazuri chiar si navigatie (Sony Vaio), cam tot ce se preteaza unui utilizator obisnuit.

Un articol interesant despre cum-sa-rulezi-android-pe-pcnetbook puteti citi aici
Eu am incercat Android pe PC si este cam ciudat, practic se vede ca este creeat pentru mobile.
Sper ca v-a placut miniarticolul meu si vor mai urma si altele de genul ;)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...