TRANSLATE THIS PAGE

luni, 4 octombrie 2010

Tehnologii auto

In ziua de azi, orice autovehicul are un computer pentru a gestiona datele furnizate de catre diversi senzori (apa, aer, amestec, combustibil, etc) in vederea functionarii corecte si optime a motorului.
Insa o masina moderna este aceea ce are acele "gadget-uri" care folosesc tehnologii inovatoare, ce iau nastere din idei, de cele mai multe ori considerate trasnite :)
Cele mai uzitate si de real folos ar fi banala alarma si/sau inchiderea centralizata, senzationalele  becuri cu xenon (amestec de gaze rare), senzorii de parcare bazati pe ultrasunete, mai nou night-vision (prima oara in 2000 pe Cadillac Deville), dar si altele care promit un sofat mai sigur.

1. Una dintre ele ar fi un prototip realizat de BMW in colaborare cu NAVTEQ ce averizeaza soferul ca urmeaza o curba sau o portiune de drum unde nu se poate efectua manevra de depasire. Bineinteles, portiunea este calculata pe baza hartilor si a semnelor de circulatie, precum si de ceea ce este in fata vehiculului (ar trebui pe baza camerei din glinda retrovizoare), informatiile fiind afisate pe HUD (head up display)  sau/si pe CID. Imaginile au descrieri fiecare.
Ultima imagine reprezinta schema cu componentele sistemului. Este oarecum sofisticat, insa vreau sa spun ca orice PNA sau PDA ce are un soft si niste harti actualizate poate oferi o astfel de informatie, a.i. sa ne putem orienta daca urmeaza o curba periculoasa incat sa ne gandim de 2x ori daca facem manevra sau nu. (vezi sistemele si softul celor de la Garmin).

2.A. Un alt experiment interesant este cel al studentilor germani, care au reusit sa conduca un Dodge prin intermediul telefonului mobil (iPhone).
Aici este vorba de o serie de tehnologii folosite, gen LiDAR, RADAR s.a., incat vehiculul este manevrat printr-o conexiune WIFI cu iPhone-ul.
Pentru mai multe detalii despre proiect: http://robotics.mi.fu-berli...pmwiki/pmwiki.php

2.B. Tot un astfel de experiment a mai avut loc si in 2007 de studentii universitatii din Ohio, care au pus in miscare un SUV Toyota, cu scopul participarii la un concurs de acest gen, DARPA.
Pentru mai multe detalii despre proiect: http://www.ece.osu.edu/osua...allery_photo.html

3. Alt experiment ce vizeaza transportul terestru este condusul in coloana a unor vehicule robotizate cu diversi senzori si altele.
Pentru mai multe detalii despre proiect: http://www.gpsworld.com/tra...os-6528?page_id=1MECANICA:
Iata ce isi propun cei de la BMW sa faca: cu ajutorul Realitatii Augmentate (A.R.) mecanicul va stii foarte rapid si sigur cum sa remedieze o problema.
 


ACUM, ca sa mai si radem un pic, va rog sa admirati noua masina japoneza :))
 

P.S.: cea mai importanta si de real folos este CENTURA de SIGURANTA, asa ca POART-O!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...