TRANSLATE THIS PAGE

duminică, 4 martie 2012

Windows 8 Consumer Release, noul val

Nota bene!
  1. Pentru a mari pozele apasa pe ele.
  2. Acest articol nu are scop publicitar!
 Cu toate ca au aparut noi sisteme de calcul si implicit noi versiuni ale sistemelor de operare, statisticile ne arata ca pe parcursul acestor evolutii Microsoft inca detine cota majoritara. Insa noul an ne aduce o veste buna, un nou val, al schimbarii. Iata cum trebuie sa il intampinam pentru a nu ne lasa dusi de el.
Boot and Welcome screen


Incarcarea noului sistem de operare se petrece mult mai repede. Si nu exagerez. Pe notebook-ul pe care rulez, un Lenovo ThinkPad Edge cu nucleu AMD Athlon x2 Neo dual core L325 la 1,5 GHz si 2GB de DDRAM, incarcarea a avut loc in mai putin de 15 secunde, ceva remarcabil pentru un Windows.

Start menu

Meniul Start m-a impresionat foarte mult. Este mai actual, exact dupa modelul LiveTiles din Windows Phone OS, insa optimizat pentru tablete sau P.C. . Cu siguranta nu mai este clasicul buton cu care ne-am obisnuit de-alungul a peste doua decenii! Ai acces la el fie prin apasarea tastei dedicate Windows cu logo de pe tastatura dispozitivului tau, fie prin ducerea si/sau apasarea in coltul din stanga jos. Felicitari Microsoft pentru noul look!

Pentru a accesa intregul meniu cu programe este necesar a da click dreapta in Start si a selecta All apps.
La o apasare/atingere in partea dreapta jos se va afisa concomitent cu ora-data si un “meniu” ce cuprinde Setari, Dispozitive, Start, Distribuire si Cautare.

Setarile principale au o forma mai compacta, tocmai pentru a nu deruta utilizatorii incepatori si pentru a “seta” din mers tableta sau tablet-PC-ul. Desigur ca inca mai exista varianta Panoului de Control din Windows 7/Vista, pentru a satisface si utilizatorii mai avansati sau obisnuiti cu vechile sisteme de operare.


Specific: se pare ca au disparut cateva setari in Panoul de control, fiind inlocuite cu altele.

Task switch


Schimbarea sau defilarea aplicatiilor deschise are loc acum printr-un nou mod. Ducerea cursorului sau atingerea in coltul din stanga sus va dezvalui aplicatiile deschise pentru a permite lucrul cu acestea. Mult mai cool!

 
Inchiderea aplicatiilor in noua interfata se poate face fie prin tragerea aplicatiei din marginea de sus catre baza ecranului, fie prin click dreapta in Task Switch si selectarea butonului Close.

New device detected- autorun feature

Desktop

Pentru a accesa Desktop-ul este nevoie de apasarea placii intitulata Desktop ce are un pestisor. Desktop-ul nu prea a suferit modificari majore, iar acest aspect il putem observa din meniul contextual. Nici nu era cazul, deoarece multi ne-am obisnuit cu el.


O noutate se observa in meniurile ferestrelor, prin adaugarea asa-numitor Ribbons menu, cu care am avut de-a face de la lansarea pachetului Office 2007 si mai apoi in cateva aplicatii din Windows 7 precum Paint sau Wordpad. Aici exista posibilitatea selectarii Always on top din partea dreapta sus, langa butonul Help. Mai remarcam marirea intr-o oarecare masura a celor 3 butoane clasice: Minimize(_), Maximize (□), Close (X).

File explorer

Exploratorul de fisiere a suferit cateva modificari la partea de pozitionare a butoanelor si mai putin la partea de functionalitate a acestora.


Ergonomie: functii precum copierea sau mutarea ori stergerea in acelasi timp au fost integrate intr-o singura caseta. Totodata, la copierea fisierelor sau stergerea lor acum poti pune oricand pauza; si bineinteles ca toate se petrec mult mai rapid.

Noul Task manager este mai simplu. Bineinteles ca exista si posibilitatea afisarii tuturor detaliilor, exact ca la Windows 7, ba chiar mai mult…
… fiindca acum avem fila App history. O idee interesanta am putea spune.

De asemenea, butoanele pentru graficul procesorului, memoriei, etc. sunt de-acum live, adica se actualizeaza permanent. Ceva functional!
In ceea ce priveste motorul principal, sistemul de fisiere este mai bine structurat. Dosarul cu fisierele de sistem contine aproximativ 50.000 de fisiere totalizand un volum de 8 GB,ceea mai mare cantitate fiind ocupata de dosarul WinSxS cu peste 30.000 fisierela un volum de 4 GB, urmat de System32 cu peste 11.000 fisiere la un volum de 2GB.

Windows Smart Screen

O noutate mai este si SmartScreen, un filtru ce va protejeaza sistemul prin culegerea de informatii din internet despre aplicatia ce urmeaza a fi instalata, astfel excluzand riscul executarii unei aplicatii nesigure, sa zicem virusata.
Bineinteles ca daca spre exemplu nu avem acces la internet ori suntem siguri de aplicatia ce urmeaza a fi instalata atunci vom selecta More info pentru ca sa luam decizia de a instala/rula aplicatia respectiva.

Video player


Video player-ul integrat isi are un aspect imprumutat oarecum de la iTunes dar cu butoane mai mari si mai viu colorate.  Apps de media se aseamana mai mult cu cel de Xbox.

In concluzie, noul Windows 8 este o schimbare majora in ceea ce priveste interfata de utilizator si o inlocuire binevenita a vechiului sistem. Se poate spune ca Windows 8 este un hibrid intre nou si vechi, continand elemente consacrate precum Managerul de fisiere bine pus la punct si un nou meniu Start ce imprumuta aspectul versiunii mobile. 
Cu toate astea se poate utiliza zi de zi dupa cateva minute petrecute pentru acomodare insa trebuie avut in vedere faptul ca exista unele bug-uri ce pot panica la un moment dat.
Desigur ca multi utilizatori experimentati vor fi indusi in eroare la prima vedere, insa jongland putin cu noul look vor da cu siguranta un bine meritat Oscar acelora ce au adus noul val. 
 Sa aveti distractie placuta, cu noul WINDOWS 8!

P.S.: era sa uit de noul BSoD ce imi reaminteste oarecum de cel al OS X :)

Pentru descarcarea imaginii ISO a noului Windows 8 acceseaza site-ul official apasand AICI .

Daca ti-a placut acest articol atunci poti DISTRIBUI sau apasa Google+.  Multumesc! :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...